Motivasi Diri


Setelah lama meninggalkan dunia blog ini, terasa diri ini ingin berkongsi semula.

Dalam kehidupan kita ini, pastinya kita akan berdepan dengan pelbagai cabaran & dugaan yang pastinya Allah sediakan untuk kita agar kita menjadi orang yang lebih bertaqwa di sisiNya.

Kerana apa???

Kerana syurga. Ya....syurga. Syurga adalah tempat yang bersih. Tempat yang suci. Maka tempat yang bersih & suci pastilah akan didiami oleh orang yang bersih & suci dari segala dosa & maksiat. Maka dek kerana itu, Allah sediakan neraka. tempat penyucian manusia dari segala dosa yang telah dikerjakan atas dunia ini.

Berbalik kepada cabaran & dugaan tadi, maka Allah sediakan cabaran & dugaan itu untuk memilih siapakah antara kita yang layak menerima syurga tanpa melalui neraka terlebih dahulu. Pastinya orang yang benar-benar tabah & sabar dalam semua ujian akan merasa nikmat syurga itu tanpa seksaan neraka.

Cabaran itu terdiri daripada pelbagai bentuk & keadaan. Godaan kita ini menguji kita sejauh mana kita dapat mendidik nafsu & menundukkannya agar kita dapat taat pada perintah Yang Maha Kuasa.

Persaingan juga merupakan satu cabaran. Dalam dunia hari ini, persaingan adalah intipati penting dalam membentuk suatu ketamadunan. Jika kita kalah dalam persaingan, maka kita akan menjadi satu bangsa yang mundur atau kebelakang.

Satu perkara yang nak saya kongsikan kali ini adalah 5 perkara yang perlu kita sedari sebelum kita melangkah dalam persaingan.

Dalam perutusan tahunan NC UTeM baru-baru ini, perkara tersebut telah di ucapkan1. Kita sedar & kenal siapa diri kita
2. Kita kenal & sedar di mana kita berada sekarang
3. Kita tahu ke mana hendak kita tuju
4. Kita tahu & kenalpasti matlamat kita
5. Kita tahu bagaimana untuk mencapai matlamat tersebut.

Dengan 5 persoalan di atas, pastinya kita tahu apa yang perlu kita buat sebelum kit lakukan suatu tindakan.

Bagi saya, persoalan ini sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mencapai suatu matlamat. Tidak kita matlamat di dunia mahupun di akhirat.

Kita boleh berhenti sejenak dan fikirkan sebelum kita bertindak untuk satu tindakan.

Tepuk dada,tanya iman

WaALlahualam

0 Response to "Motivasi Diri"

Post a Comment

What is your opinion about this post? Please leave your comment below.....